Strony

03 listopada 2016

FORM FOOD - Świeży olej z ostropestu. Czy tylko na wątrobę? Fakty, o których nie miałeś pojęcia. DIY- Kojąca maseczka do twarzy


Ostropest plamisty - roślina pochodząca z rodziny astrowatych. Występuje również w Polsce. Kwitnie od lipca do sierpnia. Swoim wyglądem przypomina oset. Owoce ostropestu zawierają sylimarynę (przeciwutleniacz), flawonoidy, aminy biogenne (histaminę, tyraminę), kwasy organiczne, śluz, witaminy C i K, fitosterole, garbniki, białka, cukry, olej z dużą ilością kwasu linolowego (50%) i sole mineralne. 
Olej z ostropestu polecany jest przy chorobach wątroby i problemach z drogami żółciowymi. Ale to nie wszystko.

A czy wiesz, że:

Świeży Olej z Ostropestu Form Food powstaje z wyselekcjonowanych nasion oraz polskich odmian ostropestu plamistego. Producent dokłada wszelkich starań aby surowiec potrzebny do produkcji był wolny od substancji chemicznych. Ziarna te nie są randapowane przed zbiorami oraz wolne od GMO. Ziarna przechowywane są w specjalnie przygotowanych magazynach bez dostępu wilgoci z zewnątrz. Olej z Ostropestu Form Food powstaje w małej rodzinnej tłoczni, która tłoczy w 100% naturalne, nieoczyszczone, nierafinowane, oleje bez żadnych sztucznych dodatków ani konserwantów. Proces powstawania oleju odbywa się tradycyjną metodą tłoczenia na zimno, w specjalnej prasie ślimakowej, w której temperatura tłoczenia nie przekracza 40 st. C. Dzięki utrzymaniu takiej temperatury tłoczenia otrzymany olej ma cechy oleju dziewiczego. Olej dziewiczy to taki, który po wytłoczeniu ziarna ma dokładnie taki sam skład biochemiczny co miało ziarno poddawane tłoczeniu. Dzięki zastosowanej metodzie tłoczenia oleje Form Food zachowują wszystkie naturalne właściwości, stając się pełnowartościowym produktem często nie tylko odżywiającym ale i leczącym. 

Oleje tłoczone są na bieżąco w małych ilościach, dlatego mamy gwarancję, że kupujemy olej świeżo tłoczony.

! Ważne !

Aby olej nie stracił swoich drogocennych właściwości  należy przechowywać go w zaciemnionym i zimnym miejscu maksymalnie przez pół roku. Nie należy go podgrzewać, ponieważ może wytrącić się osad.

Na co pomoże Ci olej z ostropestu Form Food?

1. Problemy wątrobowe, uszkodzenia wątroby wywołane różnymi czynnikami. Stymuluje regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby. Posiada właściwości odtruwające. Chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem między innymi pestycydów bądź alkoholu. Działa osłonowo. Polecany po antybiotykoterapi.


2. Problemy z trawieniem - zwiększa wydzielanie soków trawiennych, a co za tym idzie poprawia trawienie.


3. Problemy z laktacją -  pobudza wydzielanie mleka. Olej jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i matek karmiących.


4. Obfite miesiączki, hemoroidy - posiada właściwości przeciwkrwotoczne, przeciwzakrzepowe, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.

5. Problemy z nerkami (kamica żółciowa, moczowa) - działa oczyszczająco na cały organizm.

6. Podwyższony cukier i cholesterol we krwi - olej obniża ich poziom.

7. Obniżona odporność - włączony do diety podwyższa odporność organizmu

8. Migrena - znacząco zmniejsza bóle głowy.

9. Problemy skórne (trądzik, łuszczyca, bardzo sucha skóra) - regeneruje i nawilża suchą skórę, gasi stany zapalne.

Jak stosować olej z ostropestu Form Food?

Wewnętrznie:

  • jako dodatek do posiłków (sałatki, surówki, sosy, kasze, makarony itp.);
  • jako samodzielny środek wspomagający. Stosować 3x dziennie po 1 łyżeczce, na 30 minut przed zjedzeniem posiłku.

Zewnętrznie: 

  • jako dodatek do stosowanych kosmetyków lub jako składnik tworzonych mazideł;
  • jako samodzielny kosmetyk. Niewielką ilość oleju rozprowadzić na skórze. Wklepać.
I to wszystko za cenę 25 zł (250 ml) Dostępna jest również większa pojemność (500 ml) Czy warto ? WARTO! 

Mój sposób na Olej Form Food

Olej z ostropestu jest neutralny w smaku, a co za tym idzie - mogę go stosować praktycznie do każdej potrawy.
Jednak moim ulubionym sposobem wykorzystania go jest zewnętrzna aplikacja na skórę, a choćby w poniżej przedstawiony sposób:
                                                                                                                                        

DIY 

Kojąca maseczka z różową glinką


Składniki:

Przygotowanie:

 Składniki umieścić w naczyniu i dobrze wymieszać. Jeśli maseczka nie ma zadowalającej konsystencji, należy zwiększyć ilość glinki bądź oleju. Uwaga! Żadna glinka nie lubi metalu, ponieważ w kontakcie z nim traci swoje właściwości. Dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na to z jakich naczyń i sztućców skorzystamy.

Sposób użycia:

 Maseczkę nałożyć na oczyszczoną skórę twarzy i pozostawić na około 20 minut. Po tym czasie należy zmyć ciepłą wodą.

Efekty stosowania:

  • Oczyszczona i zregenerowana skóra;
  • Złagodzone stany zapalne;
  • Nawilżona i wygładzona cera.
To jak? Są chętni na oleje Form Food?

4 komentarze:

  1. Cudotwórca :) Teraz akurat używam oleju z czarnuszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Dokładnie. Wciąż nie mogę się nadziwić, że w olejach jest tyle cudownych właściwości. Ciekawa jestem Twojej opinii o oleju z czarnuszki.

      Usuń
  2. Jakieś dwa tygodnie temu kupiłam olej z ostropestu i dodawałam go do kremu na wieczór. Cenię naturalną pielęgnację, więc skorzystam z przepisu na maseczkę. Nie mam akurat różowej glinki w domu, ale biala chyba też się spisze? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, jaką glinkę zastosujesz zależy tylko i wyłącznie od Ciebie, od tego co lubi Twoja skóra. Życzę owocnych eksperymentów z olejem i glinką. Buziaki

      Usuń