Strony

18 października 2016

FORM FOOD - Świeży olej z krokosza barwierskiego. Jak stosować?

Czy znacie oleje FORM FOOD? Są to NATURALNE ŚWIEŻE OLEJE TŁOCZONE NA ZIMNO. Nierafinowane. Bez dodatku sztucznych konserwantów. 

Dziś chciałabym przedstawić Wam:




Kilka słów o FORM FOOD...

Producentem olejów jest rodzinna firma (Form Factory), która stawia na naturalność oraz zdrowy tryb życia. Oleje powstają z wysokiej jakości ziaren i tłoczone są w małych ilościach, co daje gwarancję świeżości produktu. Nie znajdziecie tam sztucznych dodatków ani konserwantów. I to wszystko w bardzo przystępnej cenie!

Przeglądając ofertę Producenta można wybrać coś dla siebie. Ja skusiłam się na Olej z krokosza barwierskiego oraz Olej z ostropestu.

Olej z krokosza barwierskiego

Olej powstaje z rośliny zwanej Carthamus tinctorius


Zawiera wiele cennych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. 

W oleju z krokosza znajdziemy między innymi:
  • kwas linolowy - zapobiega powstaniu i rozwojowi nowotworów - piersi, skóry, jelita grubego oraz wątroby. Chroni przed chorobami układu krążenia, gdyż zapobiega utlenianiu lipoproteiny LDL, a tym samym tworzeniu się blaszki miażdżycowej.
  • kwas oleinowy - pomaga przeciwdziałać rozwojowi miażdżycy i chorobom serca m.in. przez obniżanie poziomu „złego” cholesterolu LDL, rozrzedzanie krwi i zmniejszanie skłonności do zakrzepów; wspomagają kontrolę poziomu cukru we krwi.
  • kwas palmitynowy - ma właściwości okluzyjne tworząc na powierzchni skóry mikroskopijny film zapobiegający utracie wody oraz chroniący organizm przed czynnikami zewnętrznymi. Ponadto jest kwasem tłuszczowym, który jest obecny w warstwie rogowej naskórka i w ludzkim sebum.
  • kwas stearynowy - nasycony kwas tłuszczowy o działaniu prozakrzepowym.
  • witamina E (alfa tokoferol) -  uważana jest za jeden z najlepszych biologicznych przeciwutleniaczy. Dzięki właściwości antyoksydacyjnej zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo – naczyniowych oraz zmniejsza nasilenie procesów kancerogenezy. Spowalnia ogólnoustrojowe procesy starzenia się organizmu, których przejawem jest m.in. spadek odporności.

Jak stosować olej z krokosza Form Food?

1. Jako dodatek do sałatek, surówek, pieczywa, kasz. Nie sposób zliczyć różnorodności sposobów podania oleju "na talerzu". Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Ze względu na jego lekko orzechowy smak, dodany do sałatek nadaje im wyrazistości. 

Oto przykład mojej ulubionej sałatki, prostej i łatwej w sporządzeniu. Wystarczy tylko kilka składników, by cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.

Sałatka z krokoszem "NA DOBRY DZIEŃ"

Składniki:

  • liście sałaty;
  • 1 pomidor; 
  • 1 ogórek kiszony;
  • ćwiartka czerwonej papryki;
  • 2-3 plasterki pomidorów suszonych;
  • szczypiorek;
  • pestki dyni;
  • olej z krokosza barwierskiego Form Food;
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:

Liście sałaty podrzeć, pozostałe składniki pokroić w kosteczkę. Połączyć ze sobą, skropić olejem Form Food. Doprawić do smaku. 


SMACZNEGO!
Taka sałatka jest idealnym początkiem dnia. Daje energii do działania.

2. Olej jako samodzielna kuracja: Stosować 1 łyżkę oleju 2 razy dziennie. Polecany osobom z problemami układu krążenia.


3. Jako dodatek do kremów bądź samodzielny kosmetyk:
  • dla osób z cerą tłustą, mieszaną i problematyczną. Gasi stany zapalne, nawilża i wygładza;
  • po depilacji: zastosowany na skórę po depilacji, wykazuje działanie łagodzące oraz opóźnia odrastanie włosków,
  • na włosy: efektem stosowania oleju na włosy jest ochrona przed nadmiernym ich wypadaniem.
W mojej kosmetyczce olej z krokosza wita bardzo często. Dzięki jego właściwościom nawilżającym i łagodzącym idealnie nadaje się do traktowania nim twarzy po zabiegach złuszczających. Ale to nie wszystko. Gdy połączymy olej z solą himalajską, otrzymamy rewelacyjny peeling do ciała, który usunie martwy naskórek pozostawiając ciało nawilżone, gładkie i aksamitne w dotyku.


Jeśli chcielibyście sprawdzić jak olej sprawdza się w praktyce, to nie pozostaje nic innego jak udać się tu:

4 komentarze:

  1. Słyszałam dużo dobrego o tym oleju,ale jeszcze nie miałam...

    Na tą chwilę używam oleju lnianego,uwielbiam takie sałatki! Goszczą u mnie na stole bardzo często :)

    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej lniany - jeszcze go nie używałam, ale wciąż odkrywam właściwości olejów i jestem pod wrażeniem. Cieszę się, że również lubisz sałatki. Zadziwia mnie fakt, iż praktycznie z niczego, z niewielkim nakładem pracy można stworzyć smakowe arcydzieła.

      Usuń