Strony

27 lipca 2016

Przepis - Pyszne kotleciki z cukinii

Kotleciki z cukinii - pyszne i sycące. A przy tym zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu.

Składniki:

- 3 średnie cukinie,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 250 g bułki tartej,
- 200 g żółtego sera,
- sól, pieprz - opcjonalnie "Ziarenka Smaku/ Vegeta"
- opcjonalnie pikantny sos (tabasco / chilli)

Sposób przygotowania:

  1.  Cukinie umyć, odciąć końce. Zetrzeć na tarce (na grubych oczkach).
  2.  Cebulę i żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do cukinii.
  3. Dodać bułkę tartą, jajko, sól i pieprz do smaku (opcjonalnie "Ziarenka Smaku/ Vegeta")
  4.  Opcjonalnie dodać sos Tabasco
  5.  Wszystko wymieszać i włożyć do foremek na babeczki, bądź uformować kotleciki i ułożyć na blasze skropionej oliwą z oliwek.
  6.  Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji: 15*
*ilość porcji uzależniona jest od wielkości foremek na babeczki, bądź wielkości uformowanych kotlecików.

Jeśli lubicie brokuły, poniżej zamieszczam link do przepisu na podobne kotleciki z brokułami w roli głównej.

SMACZNEGO

4 komentarze:

  1. Cukinię mam, więc pomysł jest :) Ja ostatnio robiłam takie, tylko zamiast mąki pszennej była żytnia :) http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/placki_z_cukinii/przepis.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach placki z cukinii są wyśmienite, a jak jeszcze zanurzyć je w sosie tzatziki - niebo w gębie!

      Usuń
  2. Mniam mniam smaku mu narobiłaś..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Rzeczywiście kotleciki są przepyszne. Palce lizać.

      Usuń