Kotleciki z cukinii - pyszne i sycące. A przy tym zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu.
- 3 średnie cukinie,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 250 g bułki tartej,
- 200 g żółtego sera,
- sól, pieprz - opcjonalnie "Ziarenka Smaku/ Vegeta"
- opcjonalnie pikantny sos (tabasco / chilli)
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyć, odciąć końce. Zetrzeć na tarce (na grubych oczkach).
- Cebulę i żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do cukinii.
- Dodać bułkę tartą, jajko, sól i pieprz do smaku (opcjonalnie "Ziarenka Smaku/ Vegeta")
- Opcjonalnie dodać sos Tabasco
- Wszystko wymieszać i włożyć do foremek na babeczki, bądź uformować kotleciki i ułożyć na blasze skropionej oliwą z oliwek.
- Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji: 15*
*ilość porcji uzależniona jest od wielkości foremek na babeczki, bądź wielkości uformowanych kotlecików.
Jeśli lubicie brokuły, poniżej zamieszczam link do przepisu na podobne kotleciki z brokułami w roli głównej.
SMACZNEGO
Cukinię mam, więc pomysł jest :) Ja ostatnio robiłam takie, tylko zamiast mąki pszennej była żytnia :) http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/placki_z_cukinii/przepis.html
OdpowiedzUsuńAch placki z cukinii są wyśmienite, a jak jeszcze zanurzyć je w sosie tzatziki - niebo w gębie!
UsuńMniam mniam smaku mu narobiłaś..
OdpowiedzUsuń:-) Rzeczywiście kotleciki są przepyszne. Palce lizać.
Usuń