Olejek lawendowy jest idealny na problemy skórne, wspomaga regenerację naskórka, działa antyseptycznie i bakteriobójczo.
Stworzenie własnego olejku (maceratu) lawendowego wcale nie jest takie trudne. Wystarczy kilka składników oraz cierpliwość, by móc powiedzieć: "TAK! Udało mi się!"
Do zrobienia olejku (maceratu) lawendowego potrzebujemy:
- 2 słoiki (zamiast 1 słoika użyłam zlewki - ma "dzióbek", więc łatwiej jest wlewać olej do buteleczek)
- kwiaty lawendy (użyłam Lawendy Lekarskiej)
- oliwa z oliwek (ilość zależy od wielkości słoików)
- gaza lub sitko
- gumka recepturka
- buteleczka z ciemnego szkła (wykorzystałam buteleczki po syropach - oczywiście wszystko wydezynfekowałam)
!!! UWAGA!!!
Wszystkie naczynia, które będą miały styczność z olejem powinny wydezynfekowane.
Sposób wykonania:
1. Włożyć kwiaty lawendy do słoika
(zdjęcie poglądowe - do zrobienia oleju potrzeba więcej kwiatów)
2. Wlać do zawartości słoika oliwę z oliwek (użyłam moją ulubioną oliwę przywiezioną z Krety - Sitia) i odstawić w ciepłe i nasłonecznione miejsce na 7 dni. Najlepiej na parapecie. Codziennie wstrząsać słoikiem.
Opcjonalnie - jeśli podczas powstawania olejku pogoda nas nie rozpieszcza, należy w pochmurne dni umieszczać słoik z zawartością w tzw. kąpieli wodnej na 10 minut (temperatura podgrzewania nie powinna być wyższa niż 75-80 stopni Celsjusza.
(olej lawendowy po 7 dniach)
3. Po 7 dniach zlać olej przez gazę do drugiego słoika (lub zlewki). Gazę najlepiej jest zabezpieczyć przed zsuwaniem się gumką recepturką,
4. Następnie przelać przecedzony olej do buteleczki z ciemnego szkła.
5. Buteleczkę należy opisać (w tym celu użyłam taśmy malarskiej zgarniętej od Męża) i tak przechowywać w chłodnym miejscu.
Okres ważności: 6 miesięcy.
Taki olejek ma wiele możliwości wykorzystania, m.in.:
- do olejowania twarzy;
- do masażu;
- jako składnik kosmetyków naturalnych;
Zapach lawendy w takim maceracie jest lekko wyczuwalny. Jeśli chcemy by był bardziej intensywny oraz miał silniejsze właściwości, należy powtórzyć wszystkie czynności, ale tym razem na bazie zlanego wcześniej oleju lawendowego i pozostawić na okres około 2-3 tygodni.
Zapach lawendy w takim maceracie jest lekko wyczuwalny. Jeśli chcemy by był bardziej intensywny oraz miał silniejsze właściwości, należy powtórzyć wszystkie czynności, ale tym razem na bazie zlanego wcześniej oleju lawendowego i pozostawić na okres około 2-3 tygodni.